Kemal Gözler, Fıkıh-Hukuk İlişkisi Üzerine, Bursa, Ekin, 1. Baskı, Nisan 2019, VIII+152 s.





KİTABIN BÖLÜMLERİ

Önsöz

Makale 1: Sigara Haram mı?

Makele 2: Sigara Haram mı? (2) Eleştirilere Cevaplar

Makale 3: Hukuk-Fıkıh İlişkisi: İslam Hukukçusu Kimdir?

Makale 4: Hayrettin Karaman'a Cevaplar

Bitirirken





ÖNSÖZ

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 16 Şubat 2019 günü din görevlileriyle yaptığı bir toplantıda, “sigara haramdır ve her birimiz sigaranın haram olduğunu milletimize anlatmalıyız” demiştir.

20 Şubat 2019 günü www.anayasa.gen.tr’de “Sigara Haram mı?” başlıklı bir makale yayınlayarak sigara içilmesinin belli şartlar altında beşerî kanun koyucular tarafından yasaklanabileceğini, ama fıkhen haram olmadığını savundum.

Bu makale oldukça ilgi topladı ve pek çok tepki ve eleştiri çekti. Bu eleştirilerin bir kısmına 13 Mart 2019 tarihinde www.anayasa.gen.tr’de yayınladığım “Sigara Haram mı? (2): Eleştirilere Cevaplar” başlıklı bir makalemle cevap verdim.

“Sigara Haram mı?” başlıklı makaleme gelen eleştirilerden bir kısmı da benim İslâm hukukçusu olmadığım ve dolayısıyla uzmanlık alanım dışında yazdığım konusundaydı. Bu eleştirilere cevap olarak da yine www.anayasa.gen.tr’de 19 Mart 2019 tarihinde “Hukuk-Fıkıh İlişkisi: İslam Hukukçusu Kimdir?” başlıklı bir makale yayınladım.

Bu makalemde ileri sürdüğüm görüşlere cevap olarak Sayın Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Yeni Şafak gazetesinin 22 Mart 2019, 24 Mart 2019 ve 28 Mart 2019 tarihli nüshalarında üç adet eleştirisi yazısı yayınladı. Sayın Hayrettin Karaman’ın eleştirilerine www.anayasa.gen.tr’de 28 Mart 2019 tarihinde “Hayrettin Karaman’a Cevaplar” başlıklı bir makalemle cevap verdim.

İşte bu kitabı oluşturan makaleler bu şekilde ortaya çıktı.

* * *

Bu makaleler, elektronik ortamda (www.anayasa.gen.tr) yayınlanmış makalelerdir. Bunları kalıcı hâle getirmek için kağıt üzerinde yayınlamakta da yarar vardır.

Keza makalelerin, ortaya çıkış sıralarına göre, aynı kitapta toplanmalarında hâliyle bütünlük ve erişilebilirlik açısından fayda vardır.

Bu düşüncelerle söz konusu dört makaleyi bir kitapta toplamaya karar verdim. İşte elinizde tuttuğunuz bu kitapçık, böyle bir düşünceyle ortaya çıktı.

* * *

Kitabın bölümlerini “Bölüm” olarak değil, “Makale” olarak isimlendirmeyi uygun buldum. Çünkü bunlar belli bir konuyu sistematik olarak inceleyen bütünün bölümleri değil, belli bir süreç içinde yazılmış “makaleler”dir.

Makaleler kitapta, www.anayasa.gen.tr’de yayınlanış tarihlerine göre sıralanmışlardır.

Makalelerin www.anayasa.gen.tr’de yayınlanmış hâlleri ile bu kitapta yayınlanmış hâlleri arasında küçük düzeltmeler ve geliştirmeler dışında bir fark yoktur. 4 nolu makalenin sonuna, www.anayasa.gen.tr’de yer almayan iki küçük ek koydum. Üç nolu makalenin sonunda yer alan EK-4A ve EK-4B’de yer alan tablolarda verilen rakamları da 1 Nisan 2019 tarihi itibarıyla güncelledim.

* * *

Kitabın sonuna da “Bitirirken” başlıklı küçük bir bölüm ekledim. Orada makaleleri yer yer özetledim, yer yer de makalelerin hukuk eğitimine yapabileceği katkılara ilişkin gözlemlerimi dile getirdim.

K.G., 2 Nisan 2019


ONLINE SATIN ALMA

Kağıt Kitap: Ekin Yayınevi'nden

Dijital Kitap: SüreliKitap'tan






YAYIN BİLGİLERİ

Kitabın Boyutları: 13,5 cm x 19,5 cm
Cilt: Karton Kapak
Sayfa Sayısı: VIII+152 s.
Kağıt: 2. Hamur
Baskı Tarihi: 4 Nisan 2019
ISBN: 978-605-327-876-4

Sipariş Adresi:
Ekin Yayın ve Dağıtım
Şehreküstü Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi,
Durak Sokak No 2, Osmangazi - BURSA,
Tel: (0224) 223 04 37; 220 16 72; 223 04 37; Fax: (0224) 223 04 37;
E-Mail: info@ekinyayinevi.com
Online Satış: www.ekinyayinevi.com


COPYRIGHT

Copyright ve Sorumluluk
İktibas (Alıntı) Koşulları
Atıf (Kaynak Gösterme) Usulleri

KÜNYE

Editör: Kemal Gözler
E-Mail:
twitter.com/k_gozler
Ana Sayfa: www.anayasa.gen.tr
Bu Sayfa: www.anayasa.gen.tr/fikih-hukuk-kitap.htm
Bu Sayfanın Yayın Tarihi: 12 Nisan 2019
Son Güncelleme: 14 Ekim 2020